Droša iepirkšanās tiešsaistē

Iepirkšanās tiešsaistē ir ātrāka un ērtāka nekā tradicionālie iepirkšanās braucieni. Bet risks ir lielāks: iespēja tikties ar kibernoziedzniekiem ir vairākas reizes lielāks nekā reāliem laupītājiem. Mēs dalāmies ar padomiem, kā padarīt iepirkšanos tīklā pēc iespējas drošāku.

Visbiežāk krāpnieciskas operācijas ar bankas kartēm notiek tieši internetā. Un katru gadu pieaug cilvēku finansiālie zaudējumi. Piemēram, 2020. gadā krāpnieki nozaga no kartēm 1,5 reizes vairāk naudas nekā 2019.

Kur briesmas slēpjas?

Risks rodas, veicot pirkumus vietnēs un lietotnēs, izmantojot e-kabatas portfeļus, mobilo un internetbanku.

Galvenais kibernoziedznieku ierocis ir pikšķerēšana. Citiem vārdiem sakot-konfidenciālu datu iegūšana: paroles, kartes rekvizīti vai konti, lai nozagtu naudu no kartes vai no interneta seifa.

Zagļi spēlē psiholoģijā: nosūtiet īsziņas, e-pastus un ziņojumus tērzētavās, pieprasot, piemēram, "apstiprināt kontu" vai "atjaunot piekļuvi bankas kontam".

Ziņojumos ir saite uz īpašu pikšķerēšanas vietni — bankas, valsts aģentūras vai citas organizācijas dvīņu vietni. Ja jūs neesat pamanījuši aizstāšanu, tulko naudu krāpniekiem uzreiz pēc pieteikšanās, internetbankas paroles vai kartes rekvizītu ievadīšanas.

Kā pasargāt sevi no pikšķerēšanas un cita veida kibernoziegumiem?

1. Izmantojiet tikai personīgās ierīces
Iegādājieties, dodieties uz savu internetbanku vai mobilo banku tikai no personālā datora, planšetdatora un viedtālruņa. Noteikti likts uz tiem paroli.

2. Aizsargājiet pret vīrusiem
Noteikti ielieciet antivīrusu visās savās ierīcēs, tostarp mobilajās ierīcēs, un regulāri atjauniniet tos. Laba pretvīrusu pakete vienmēr ietver aizsardzību pret pikšķerēšanu un vīrusu programmām.

3. Izvēlieties drošas vietnes
  •  Nekad iet uz saites no e-pastiem un SMS no nezināmiem sūtītājiem. Pat ja ziņa nāk no pazīstamas personas vai organizācijas, veltiet laiku, lai tos atvērtu. Iespējams, ka krāpniekiem ir piekļuve saviem kontiem, un viņi vēlas piekļūt saviem datiem.
  •  Dial Bankas interneta adresi manuāli, un vēl labāk-saglabājiet grāmatzīmes adreses Jūsu bankām, valsts aģentūrām un citām organizācijām.
  •  Vienmēr pārbaudiet pārlūka adreses joslu. Dažreiz jūs varat nokļūt pikšķerēšanas vietnē, pārejot no vienas zināmā portāla lapas uz otru.
  •  Veikt pirkumus tikai vietnēs, kas nodrošina drošu savienojumu. Šī resursa adrese sākas ar https://. Adrešu joslā ir ikona kā SLĒGTA atslēga.
  •  Vēl labāk-pārbaudiet vietnes drošības sertifikātu. Lai to izdarītu, noklikšķiniet uz slēdzenes ikonas un atvērtajā logā izvēlieties "Skatīt sertifikātus". Pārliecinieties, ka sertifikāts ir izsniegts tieši tai vietnei, kurā atrodaties, un tā derīguma termiņš vēl nav beidzies.
  •  Izvēlieties slavenus tiešsaistes veikalus un pakalpojumus. Izpētiet atsauksmes par tiem no citiem lietotājiem. Vislabāk ir apskatīt atsauksmes vairākās neatkarīgās vietnēs. Apzinīgs pārdevējs vienmēr sniedz pilnīgu informāciju par sevi: tālruni, adresi un citu kontaktinformāciju.

4. Izmantojiet drošu maksājumu sistēmu
Pārejot uz maksājumu lapu, meklējiet MasterCard SecureCode, Visa Secure un Mir Accept programmu logotipus. Šīs programmas, izmantojot 3D-Secure tehnoloģiju, papildus aizsargā jūs tiešsaistes iepirkšanās laikā.

Ja tiešsaistes veikals atbalsta šo tehnoloģiju, pēc kartes rekvizītu ievadīšanas tas novirzīs jūs uz drošu bankas interneta lapu. Lai apstiprinātu pirkumu, banka nosūtīs SMS ar vienreizēju paroli uz mobilā tālruņa numuru, kas piesaistīts kartei vai kontam. Nepaziņojiet nevienam šo kodu-vienkārši ievadiet to īpašā laukā Maksājuma lapā.

5. Izveidojiet atsevišķu karti pirkumiem internetā
Ja jūs bieži veicat pirkumus vai apmaksājat pakalpojumus tiešsaistē, piemēram, tālruņa sakarus vai naudas sodus, ir drošāk izmantot atsevišķu karti šim nolūkam. Veiciet tikai to summu, kuru plānojat tērēt, un iestatiet ierobežojumu operāciju skaitam dienā. Dažas bankas ļauj izveidot virtuālās kartes, kas ir derīgas tikai vienam tiešsaistes pirkumam.

6. Nepaziņojiet nevienam personisko informāciju
Visbiežāk līdzekļu zādzība no konta nav vainīga bankām, maksājumu sistēmām vai tiešsaistes veikaliem, bet gan pašiem uzticamiem lietotājiem.

Scammers zina daudzus trikus, lai berzētu pret jums uzticību. Un jūsu uzdevums par šiem trikiem nav get nozvejotas. Nekad nepaziņojiet svešiniekiem savas kartes datus, personas datus un kodus no SMS.

Nevienam nesaki savu PIN kodu un kartes autentifikācijas kodu (CVV2/CVC2/PPC2) — pēdējie trīs cipari ir tās aizmugurē. Pat bankas darbiniekiem nav tiesību pieprasīt no jums šos datus. Ja kāds mēģina tos uzzināt, pārliecinieties, ka tas ir scammer.

Tie paši noteikumi jāievēro, lietojot interneta seifu: nekad un nevienam nepaziņojiet lietotājvārdu un paroli no sava konta.

7. Pievienojiet SMS brīdinājumus par kartes darbībām
Šajā gadījumā jūs nekavējoties uzzināsit par maksājumu, kuru neesat veicis, un varēsit ātri reaģēt: bloķēt karti un protestēt operāciju.

Ko darīt, ja nauda joprojām tiek nozagta?

  •  Bloķējiet karti
Ja jūs norakstījāt naudu no kartes bez jūsu zināšanām, zvaniet bankai un bloķējiet karti.

Tāpat ir jādara, ja esat pazaudējis karti vai pat vienkārši ir aizdomas, ka tā dati ir kļuvuši zināmi svešiniekiem.

  •  Apstrīdēt operāciju
Tajā pašā dienā, kad esat saņēmis paziņojumu par nelikumīgu darbību (maksimums – nākamajā), Sazinieties ar bankas filiāli. Pieprasiet konta izrakstu un uzrakstiet paziņojumu par nesaskaņām ar operāciju, kuru neesat veicis. Pieteikuma kopija ar bankas atzīmi, ka tā ir pieņemta, atstājiet to pie sevis.

Ja banka pierāda, ka esat pārkāpis kartes lietošanas noteikumus, tad nauda netiks atgriezta. Piemēram, ja jūs pats esat informējis kādu no savas kartes rekvizītiem, verifikācijas numuru no tā aizmugures vai PIN kodu.

Bet šis likums nepalīdzēs, ja rodas problēmas ar elektronisko seifu, bezpersoniskām priekšapmaksas kartēm un citiem nepersonificētiem maksājumu līdzekļiem.

  •  Sazinieties ar policiju
Noziegumu izmeklēšanu internetā nodarbojas ar Krievijas Iekšlietu ministrijas speciālo tehnisko pasākumu (BSTM) biroju. Iesniedziet pieteikumu BSTM teritoriālajai iestādei. Jūs varat vienkārši uzrakstīt paziņojumu policijas nodaļai dzīvesvietā. Jo ātrāk jūs to izdarīsit, jo lielāka iespēja atrast noziedzniekus un atmaksāt naudu.м