Kāpēc ir nepieciešams investīciju konsultants un kā to izvēlēties

Kas ir investīciju konsultanti?

Investīciju konsultanti - profesionāli vērtspapīru tirgus dalībnieki, kuri ir tiesīgi sniegt konsultācijas privātajiem investoriem un ir atbildīgi par šiem padomiem.

Investīciju konsultanti palīdz personai izlemt, kādus vērtspapīrus nopirkt, kādā daudzumā, kad un kādā termiņā. Viņi prognozē iespējamo ieguldījumu atdevi un brīdina par iespējamiem riskiem.

Investīciju konsultants var būt uzņēmums vai individuālais uzņēmējs (IP). Ja persona vai uzņēmums šajā sarakstā nav, tad viņiem nav tiesību sniegt cilvēkiem individuālus ieteikumus par ieguldījumiem.

Ir svarīgi atšķirt investīciju konsultantiem un finanšu konsultantiem. Fin konsultanti vēršas jautājumos, kas saistīti ar personīgā budžeta pārvaldību. Piemēram, tie palīdzēs izstrādāt ģimenes finanšu plānu, atrast visizdevīgāko bankas depozītu vai kredītu, izvēlēties dzīvības apdrošināšanas ieguldījumu politiku (IZH) vai pensiju plānu, lai uzkrātu papildu pensiju. Bet viņiem nav tiesību sniegt individuālus ieteikumus par ieguldījumiem.

Investīciju konsultanti var arī konsultēt jūs par dažādiem finanšu jautājumiem, bet saskaņā ar likumu ir atbildīgi tikai par ieteikumiem, kas attiecas uz ieguldījumiem vērtspapīros-akcijas, obligācijas, kopieguldījumu fondu akcijas, kā arī atvasinātie finanšu instrumenti (PFI) — nākotnes un iespējas. Tātad, pirms sekot citiem saviem padomiem, ir vērts rūpīgi novērtēt sekas.

Cik maksā investīciju konsultantu pakalpojumus?

Lielie brokeru uzņēmumi un uzticības pārvaldītāji bieži konsultē par nelielu procentuālo daļu (0,1-0,2% no ieguldījuma summas) vai pat bez maksas. Bet ar nosacījumu, ka jūs atvērt savu kontu un nodot to noteiktu summu. Tātad viņi piesaista jaunus klientus. Ja persona izmanto ieteikumu un, izmantojot šo kontu, sāks ieguldīt akciju tirgū, brokeri un pārvaldnieki nopelnīs komisijas par darījumu veikšanu.

Daži investīciju konsultanti, kas strādā patstāvīgi, arī sniedz bezmaksas konsultācijas. Ir vērts saprast, ka šajā gadījumā viņi saņem atlīdzību no finanšu uzņēmumiem, kuru produkti iesaka. Piemēram, viņi var piedāvāt banku strukturālās obligācijas. Dažu finanšu instrumentu reklāma nav aizliegta, bet padomniekam ir pienākums brīdināt jūs, ka viņam tiek maksāta komisija par viņu veicināšanu.

Bet vairumā gadījumu privātie investīciju konsultanti ņem naudu par saviem pakalpojumiem. Tas var būt fiksēta cena par vienreizēju konsultāciju, abonēšanas vai stundas maksājumu vai procentuālo daļu no kopējās investīciju summas. Cena var būt atkarīga arī no konsultāciju sarežģītības.

Piemēram, jūs esat gatavs minimālam riskam un investīciju konsultants piedāvā standarta konservatīvu stratēģiju-nopirkt uzticamas korporatīvās obligācijas.


Ja pieņemsim, ka jūs vēlaties riskēt un savākt paketi no daudzsološām akcijām jaunu uzņēmumu IT nozarē, konsultants būs nepieciešams ilgāks laiks, un šāda konsultācija, visticamāk, izmaksās jums vairāk.

Pirms konsultējieties ar investīciju konsultantu, novērtējiet, vai viņa pakalpojumi atmaksāsies, ņemot vērā turpmāko peļņu no ieguldījumiem.

Kā izvēlēties investīciju konsultants?

Pirmkārt, pārliecinieties, ka tas ir bankas reģistrā .

Meklētājprogrammās "Yandex" un Mail.ru visu ieguldījumu konsultantu oficiālās vietnes no reģistra ir atzīmētas ar atzīmi zilā krūzē. Vietnes bez šāda marķējuma pieder nelegālajiem imigrantiem.

Turklāt visiem investīciju konsultantiem ir pienākums sastāvēt no vienas no pašregulējošām organizācijām (SRO) : nacionālās akciju tirgus dalībnieku asociācijas (NAUFOR), Nacionālās finanšu asociācijas (NFA) vai starptautisko investīciju konsultantu un konsultantu asociācijas (Amix). SRO vietnē jūs varat redzēt sarakstu ar tajā iekļautajiem investīciju konsultantiem un viņu kontaktiem.

Salīdziniet vairāku ieguldījumu konsultantu pakalpojumu izmaksas. Meklējiet internetā atsauksmes par tiem.

Pirms noslēgt līgumu par ieguldījumu konsultāciju, rūpīgi izskatiet to. Pārliecinieties, ka visi dokumenta vienumi jums ir saprotami.

Kā investīciju padomnieks noteiks, kādi finanšu instrumenti man ir piemēroti?

Lai sāktu, tas izveidos jūsu ieguldījumu profilu. Tas ir dokuments, kurā norādīts:

  •  kādu summu jūs plānojat tērēt ieguldījumiem;
  •  kādu laiku jūs plānojat ieguldīt naudu;
  •  par kādu rentabilitāti jūs sagaidāt;
  •  ar kādiem maksimālajiem zaudējumiem ir gatavi samierināties.
Turklāt investīciju konsultants dokumentā sniegs informāciju par jūsu vecumu, izglītību, zināšanām un pieredzi ieguldījumos, vidējiem mēneša ienākumiem un izdevumiem pēdējā gada laikā, kopējo ietaupījumu summu, informāciju par aizdevumiem un aizdevumiem.

Padomnieks centīsies noskaidrot, kāds risks jūs esat gatavs. Lai to izdarītu, viņš var lūgt aizpildīt anketu.

Kad ieguldījums profils ir gatavs, jums tas ir jāsaskaņo. Pirms dokumenta parakstīšanas pārbaudiet, vai visi jūsu dati ir pareizi norādīti. Un tikai pēc tam konsultants sagatavos ieteikumu, kādos finanšu instrumentos jums vajadzētu ieguldīt naudu.

Padomniekam nav pienākuma pārbaudīt informāciju, kuru jūs viņam sniedzāt. Tomēr jūsu interesēs nav viltīgs, bet, lai dotu viņam reālu informāciju. Pretējā gadījumā viņa padomi var kaitēt jums.

Jo vairāk jums ir brīva nauda, jo vairāk dažādu finanšu instrumentu konsultants var ieteikt. Tajā pašā laikā viņš pats nosaka, kuri no tiem ir riskantāki, un izvēlas tos, kas atbilst jūsu ieguldījumu profilam.

Es nekad neesmu nopircis vērtspapīrus un man nav daudz ietaupījumu. Vai ir jēga vērsties pie investīciju konsultanta?

Padomnieks palīdzēs izvēlēties piemērotus finanšu instrumentus gan pieredzējušam, gan iesācējam investoram:

  •  Ja jums nav vērtspapīru un jūs nekad neesat mēģinājis kaut ko ieguldīt, bet vēlaties, tas piedāvās jums instrumentus iesācējiem — vienkāršus un ne pārāk riskantus. Piemēram, valsts un korporatīvās obligācijas ar augstu reitingu. Rentabilitāte uz tiem, kā likums, nav ļoti liels, bet zināms iepriekš.
  •  Ja jūs jau esat ieguldījis daļu naudas vērtspapīros un vēlaties izmēģināt kaut ko jaunu, konsultants novērtēs jūsu portfeli, pateiks, kā to līdzsvarot ar riska un ienesīguma līmeni un, ja nepieciešams, pievienot tam jaunus rīkus. Piemēram, ieteiks, kuras akcijas, obligācijas un ieguldījumu fondu akcijas var iegādāties. Peļņa no šādiem ieguldījumiem nevar prognozēt, bet bieži vien tas ir augstāks nekā obligācijas.
  •  Ja esat pieredzējis investors, investīciju konsultants var ieteikt jums sarežģītākus rīkus nekā iesācējiem. Piemēram, strukturālie produkti, kas var ietvert atvasinātos finanšu instrumentus-iespējas un nākotnes līgumus. Ar viņiem jūs ļoti riskējat zaudēt naudu, taču pastāv iespēja gūt peļņu pat apstākļos, kad citi vērtspapīri samazinās.

Vissvarīgākais ir izvēlēties investīciju konsultantu, kuram var uzticēties, un atcerēties, ka ieguldījumiem ir piemērota tikai brīva nauda-tas ir, tie, kurus esat gatavs uzņemties risku. Un pirms domāt par ieguldījumiem vērtspapīros, ir svarīgi veidot finanšu drošības spilvenu.

Kas ir iekļauts ieguldījumu ieteikumā?

Investīciju rekomendācijās tiks norādīti noteikti vērtspapīri vai atvasinātie finanšu instrumenti, to skaits, aptuvenā darījuma cena, investīciju periods un rekomendācijas derīguma termiņš. Dažreiz padomnieks sniedz ieteikumus, kur tieši ir vērts veikt darījumu (piemēram, biržā) un pat caur kādu (piemēram, izmantojot vienu no top 10 lielākajiem brokeriem).

Investīciju ieteikumos, līgumā ar investīciju konsultantu vai viņa mājas lapā noteikti tiks minēti Investīciju riski. Parasti tos raksturo vispārējs brīdinājums, ka ieguldījums ir pilns ar naudas zaudēšanu. Bet ir arī detalizētāki paskaidrojumi.

Piemēram, konsultants var ieteikt iegādāties naftas kompāniju krājumus un ziņot par risku zaudēt līdz pat 80% no tiem ieguldītās naudas. Galu galā, ja naftas cena samazināsies, pēc tam tā sabruks un akciju vērtība.

Pievērsiet uzmanību informācijai par interešu konfliktu no konsultanta. To var iekļaut ieteikumā vai sniegt atsevišķā dokumentā. Jo īpaši, investīciju konsultants ir jānorāda, ar kuru uzņēmums sadarbojas, ja viņš saņem atlīdzību no tā.

Pats padomnieks vai kāds no viņa citiem klientiem var gūt labumu, ja jūs izmantojat savu ieteikumu un ieguldāt noteiktos finanšu instrumentos. Tas gadās, ka padomnieks sniedz ieteikumus ne visiem, bet tikai uz dažiem vērtspapīriem un PFI. Tas viss ir nepieciešams, lai brīdinātu jūs iepriekš.

Konsultants arī jums vajadzētu pastāstīt par komisijām, kas būs jāmaksā brokerim, un citiem izdevumiem, kas saistīti ar finanšu instrumentu pirkšanu un pārdošanu.

Jūs saņemsiet ieteikumu elektroniskā vai papīra formā vai diktofona ieraksta formātā-atkarīgs no tā, par ko jūs vienojāties līgumā.

Kā lietot ieteikumu?

Ir jāsaprot, ka tas ir tikai ieteikums, un jums tas nav jāievēro.

Ja jūs domājat, ka priekšlikumi ir pārāk riskanti, labāk atteikties no tiem vai lūgt padomdevēju domāt par konservatīvāku iespēju.

Gadījumā, ja jūs joprojām nolemjat ievērot ieteikumus, jums nevajadzētu atkāpties no tā. Ir svarīgi ne tikai iegādāties tieši tos vērtspapīrus, kurus esat izvēlējies investīciju konsultants, bet arī precīzi ievērot tās nosauktos parametrus: cenas, pirkšanas un pārdošanas termiņš, darījuma vietas.

Daži investīciju konsultanti var ne tikai sniegt ieteikumus, bet arī jūsu uzdevums ir iegādāties vērtspapīrus vai PFI Jums. Lai to izdarītu, viņiem ir jābūt brokeru licencei. Tomēr jūs varat patstāvīgi izvēlēties jebkuru citu brokeri.

Vai es varētu pieprasīt, lai padomnieks atlīdzinātu zaudējumus, ja viņa ieteikumi izrādās neveiksmīgi?

Saskaņā ar likumu investīciju konsultantiem ir jārīkojas stingri klienta interesēs un jāatbild par viņu ieteikumiem. Ja investīciju konsultants kļūdaini vai apzināti maldināja jūs un jums ir radušies zaudējumi, tad jums ir tiesības, izmantojot tiesu pieprasīt kompensāciju.

Bet ir vērts apsvērt: prasības var attiekties tikai uz ieguldījumiem vērtspapīros un atvasinātajos finanšu instrumentos, kurus esat veicis pēc ieguldījumu konsultanta ieteikuma. Ja tas palīdzēja jums izvēlēties kādu citu produktu, piemēram, dzīvības apdrošināšanas ieguldījumu politiku, un galu galā jūs zaudējāt naudu, pieprasīt no zaudējumu atlīdzināšanas konsultanta jūs nevarēsiet.

Pat ar ieguldījumiem vērtspapīros vaina par zaudējumiem ne vienmēr atrodas uz konsultanta. Piemēram, jūs sniedzāt nepareizus datus par sevi vai neprecīzi izpildījāt ieteikumus, piemēram, Anna. Gadījumos, kad investīciju konsultants ir apzinīgi paveicis savu darbu, pretenzijas viņam izvirzīt bezjēdzīgi, tiesa nepieņems jūsu pusi.

Turklāt akciju tirgus ieguldījumi vienmēr ir saistīti ar zaudējumu risku. Ja padomnieks ir brīdinājis jūs par viņiem, atbildība par lēmumiem nāk pie jums.

Bet ir situācijas, kad prasījumi pret investīciju konsultants ir pamatoti. Piemēram, jūs nevēlaties uzņemties lielu risku un norādījāt to savā investīciju profilā. Un padomnieks pārliecināja jūs iegādāties akcijas jauniem uzņēmumiem, un galu galā jūs zaudējāt lielāko daļu savu ieguldījumu.

Vai padomnieks ieteica nopirkt kaut ko, kas viņam ir izdevīgs, nevis Jums. Tātad varbūt, kad padomnieks saņem atlīdzību no kāda uzņēmuma. Ja viņš brīdināja par interešu konfliktu, bet jūs joprojām sekojāt viņa ieteikumiem un iegādājāties vērtspapīrus, tad jūs pats esat atbildīgs par šo lēmumu. Bet gadījumā, ja viņš slēpa savu saikni ar finanšu organizāciju un uzlika jums savus produktus, jums ir tiesības iesniegt pretenzijas.

Jūs varat arī sūdzēties par investīciju konsultantu pašregulētā organizācijā, kuras loceklis viņš ir, un Bankā . Investīciju konsultants var veikt recepti, sodīt vai pilnībā izslēgt no saraksta dalībnieku pašregulētas organizācijas un reģistra regulators.

Lai samazinātu riskus, strādājot ar investīciju konsultantu, mēģiniet rūpīgi izturēties pret speciālista izvēli. Turklāt nav vērts akli ievērot viņa ieteikumus-ja tie jums šķiet pārāk riskanti, labāk ir lūgt viņu uzņemt citus finanšu instrumentus.